Wij geloven niet dat groei een beperking heeft.

Taking the next step met Outperformers

Elskenissen 02573

Rianne Durenkamp

Lead strategie & data

Herkenbaar? Teams die terugvallen in hun oude gedrag. Wel voor Sander en Pascal. Tijdens hun loopbaan in de corporate wereld hebben Sander en Pascal tal van organisatieveranderingen begeleid. Ze besloten deze kennis en ervaring in te zetten voor hun eigen bedrijf en gingen zelf in transitie. Rianne ging hierover in gesprek met Sander en Pascal.

“Geen vast dienstverband meer, maar écht gaan ondernemen. Dat is een grote stap na 17 jaar bij dezelfde werkgever te hebben gewerkt. Wat was de spark die jullie deze stap deed zetten?”

Sander: Tijdens onze carrière hebben we veel ervaring opgedaan in het leiden van teams en het meenemen van teams performance management en transitiefases. We hebben diverse reorganisaties geïmplementeerd. Het leukste aan deze reorganisaties vonden wij het bouwen aan iets nieuws; het bouwen van een nieuw team, het opzetten van een beleid en het bepalen van een visie. Maar tegelijkertijd had ik het gevoel dat ik meer impact wilde maken. Pascal en ik werkten al twee jaar samen in een projectteam en toen hebben we gezegd “waarom zouden we dat niet voor onszelf doen?”. In 2021 hebben we de daad bij het woord gevoegd.

 

“Het idee zat er dus al langer. Waarom nu die stap zetten?”

Pascal: Een reorganisatie was de trigger. We stonden toen op een t-splitsing: gaan we mee in de molen óf gaan we onze ideeën ten uitvoer brengen? We hadden allebei het gevoel als we het nu niet doen, dan doen we het nooit meer.

Sander: En leeftijd speelde hier ook een rol. Zelfvertrouwen, voldoende ervaring en weten wat je kunt, dat weet ik nu ik 40 ben veel beter dan tien jaar geleden. Ik weet nu écht waar mijn capaciteiten liggen en heb een eigen visie gecreëerd op leiderschap en samenwerken.

Pascal: Daar sluit ik me helemaal bij aan. We hebben 17 jaar ervaring opgedaan bij ING, op verschillende afdelingen, maar wel altijd bij hetzelfde bedrijf. De impact die je dan maakt is uiteindelijk relatief beperkt. Met onze eigen onderneming, komen we bij veel meer bedrijven binnen en kan je bij meer bedrijven impact maken. Dat is voor ons misschien wel de grootste trigger geweest.

“Jullie visies op leiderschap, samenwerking en verandermanagement sluiten goed op elkaar aan en werken goed samen, maar jullie verschillen wel in karakter. Wat waren jullie persoonlijke drijfveren om voor jezelf te beginnen en waar halen jullie persoonlijk de meeste voldoening uit?”

Pascal: Ik ben de prater van de twee. Bij mij gooi je er een kwartje in en je krijgt er een euro uit. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan en nieuwe mensen te leren kennen. Met Outperformers kunnen we overal een beetje onze footprint uithalen. Ons doel is dat mensen na tien jaar nog steeds weten dat wij zijn langs geweest en dingen doen die ze door ons geleerd hebben. Daarom hebben we onszelf ook Outperformers genoemd: we willen het net beter doen dan de benchmark.

Sander: Wat voor mij heel erg heeft meegespeeld om voor mezelf te beginnen is autonomie. Ik vind autonomie heel belangrijk. Ik ben heel eigenwijs; op het moment dat ik iets in mijn hoofd heb, gaat het wel die richting op. Gelukkig heeft Pascal hetzelfde en zitten we vaak in dezelfde richting. Daarnaast vind ik resultaat en kwaliteit belangrijk. Ik geloof dat deze twee met elkaar verbonden zijn. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor alles wat wij doen. Dat heb ik wel gemist in loondienst. Écht verantwoordelijkheid hebben voor resultaat, klanten en je hele dienstverlening.

“Autonomie, resultaat en kwaliteit vind ik belangrijk. Deze factoren hebben mij de doorslag gegeven om voor mezelf te beginnen.”

Sander

We verschillen van elkaar (we moeten niet in het vaarwater van de ander zitten en dat respecteren we), maar in deze drie dingen vinden wij elkaar.

Pascal: We vullen elkaar aan; wij kunnen heel goed met elkaar, maar qua karakter zijn we iets anders. Sander is heel goed met structuur en werkt bijvoorbeeld met tabellen die heel sprekend zijn en ik ben juist communicatief sterk en maak makkelijk een connectie met mensen. Toen ik wegging bij ING kreeg ik veel reacties van verschillende mensen, ook van mensen die ik jaren geleden voor het laatst het gesproken. Zo vertelde iemand die ik op een ‘Young Talents’ introductiedag heb gesproken, dat ons gesprek voor haar life changing is geweest. Daar krijg ik nog steeds kippenvel van. Al is het maar één persoon die ik verder help. Dat vind ik al heel gaaf.

“Je stempel drukken, dat vinden jullie belangrijk.”

Pascal: Ja precies! Écht verschil maken. Soms kunnen het hele kleine dingen zijn die het verschil kunnen maken.

Sander: Mocht ik ooit kleinkinderen krijgen, wil ik niet zeggen dat ik veertig jaar bij hetzelfde bedrijf heb gewerkt. Ik wil ook nieuwe verhalen kunnen vertellen en een footprint hebben gezet.

“Jullie hebben allebei een goede carrière bij de ING achter de rug. In deze tijd hebben jullie veel meegemaakt, veel teams gecoacht en leiding gegeven. Zijn er, naast de skill set, ervaringen of lessen die jullie meenemen bij deze volgende stap?”

Pascal: Ik heb geleerd dat je meer respect van mensen krijgt als je open en kwetsbaar bent. Dit ben ik ook meer gaan gebruiken in mijn teams. Ik geloof in de kracht van kwetsbaarheid; wanneer je jezelf als leidinggevende kwetsbaar opstelt, laten anderen zich ook van hun kwetsbare kant zien. Daarmee kan je mensen echt beter maken. Dit is voor mij persoonlijk de grootste leer geweest in de tijd dat ik in leidinggevende functies heb gewerkt.

Sander: En dat zegt ook wel iets over ING. Zij geven de ruimte om jezelf te kunnen ontwikkelen en om fouten te maken.

Pascal: Inderdaad. Er is hier altijd heel positief mee omgegaan. Anderen in ons team hebben zich ook heel kwetsbaar opgesteld. De grote les is ‘wees gewoon jezelf’.

“Als jij puur bent naar je team toe, krijg je dat ook terug. Je kan dan veel grotere stappen maken.”

Pascal

“Het maakt de zakelijke verhoudingen ook wat menselijker. In plaats van het afstandelijk samenwerken.”

Pascal: Klopt! Ik vind het heel belangrijk dat je jezelf kan zijn. Als iemand heel charismatisch en empathisch is, kan je jezelf zijn en bouw je beter contact op; hoe hoog iemands functie ook is.

“En wat heb jij meegenomen vanuit jouw ervaringen bij ING, Sander?”

Sander: Dan kom ik met een iets kouder verhaal. ING is echt een pioneer. De stappen die ING durft te zetten, zoals de overname van Postbank en het overgaan op agile werken. Dat lef, dat hebben we wel geleerd. En ook het competitieve, de sales mindset en het goed doen voor de klanten. Je bent er niet alleen om je loon op te halen. Zo ben ik ook gevormd.

Pascal: Als je outperformed bij ING, dan zijn er legio mogelijkheden om verder te komen.

“Jullie zijn eigenlijk pas net gestart met Outperformers, maar ik ben eigenlijk wel benieuwd of jullie de stoute schoenen al hebben aangetrokken om verder over de toekomst na te denken. Hebben jullie al stappen voor ogen die jullie graag willen zetten?”

Sander: Uiteindelijk is het doel om een gevestigde naam in de markt te worden. Dat de term ‘Outperformers’ een begrip wordt bij bedrijven die hun personeel liefhebben.

Pascal: Inderdaad. Daar hadden het vanochtend over. Uiteindelijk willen mensen ergens bij horen. Wij zouden het gaaf vinden als mensen denken: ‘wat die Outperformers doen, dat willen wij ook meemaken’.

Sander: Dat je het predicaat Outperformers in je team hebt zodat je weet ‘hier werken Outperformers’. Dan weet je dat er allemaal gepassioneerde mensen werken, die betrokken zijn en die trots over hun bedrijf praten. Wij hebben de mindset om iets anders te doen dan de gevestigde orde doen. Wij trainen en coachen niet alleen; wij willen echt outperformers afleveren.

“Hebben jullie ook de ambitie om als bedrijf in omvang te groeien? Of vinden jullie het juist fijn om met zijn tweeën dit team te vormen?”

Pascal: Voor nu is het fijn dat we met z’n tweeën zijn, maar de wens die we net uitspreken is niet realistisch met zijn tweeën. Dan is de impact die je landelijk maakt natuurlijk beperkt. Wanneer je een team om je heen weet te creëren die hetzelfde gedachtegoed uitdraagt, kan je landelijk de olievlek verspreiden. Uiteindelijk ontkomen ook wij niet aan personeel. Als we het goed gaan doen tenminste.

Sander: Ik heb daar wel een beeld bij. Jong talent die het vak van leiderschap begrijpen. Als je potentiële leiders en young professionals aan je kunt binden en mee laten groeien in het bedrijf, is dit heel waardevol. Aan de andere kant, als we groeien, zullen we starten met een soort netwerkorganisatie. We hebben best veel gelijkgestemden; Mensen waarvan we het profiel kennen en die dezelfde mindset hebben. Dit zijn mensen die we vervolgens kunnen inzetten. We vinden het hierbij natuurlijk wel heel belangrijk om ons merk te beschermen.

“Je moet hier natuurlijk goede afspraken over maken. Je wilt een bepaalde kwaliteit waarborgen en geloofwaardig blijven ”

Pascal: Uiteindelijk werkt iedereen voor het geld, maar je kan op verschillende manieren geld verdienen. Wij willen écht verschil maken voor bedrijven en de bonus is dat je daar ook je boterham mee verdient. Ik had laatst een lange dag, maar het voelt niet als werk. Dat is het voordeel als je voor jezelf werkt.

“Dat vind ik een mooie uitspraak. Je zegt eigenlijk; je wilt niet dat je werk aanvoelt als werk ”

Pascal: Ja! Maar dat zou voor mij ook een trigger zijn. Als het werk wat we nu doen als werk gaat voelen, dan zijn we een kunstje aan het opvoeren. Als je goede dingen doet en waarde toevoegt bij klanten, dan kan je daar ook een goede boterham mee verdienen. Dat is een resultant en geen doel.

“Mooi gezegd. Hebben jullie tips voor mensen die on the edge staan om een nieuwe stap te zetten? De stap uit de comfort zone. Hoe kan je deze stap succesvol zetten?”

Pascal: Volg je hart. Ga dingen doen waar je blij van wordt. Als je iets doet waar je echt blij van wordt, dan word je er meestal ook goed in. Je moet het gewoon doen. Je mist kansen op geluk, als je dingen niet doet. Ik ben zelf ook iemand die zoekt naar zekerheid. Mensen in mijn omgeving staan soms nog steeds versteld dat ík voor mezelf begonnen ben. Wat mij uiteindelijk over de streep heeft getrokken, is de intrinsieke motivatie. Ik moest dit doen.

Sander: We gaven heel veel zekerheid op en dat vond ik ontzettend spannend. Hier hebben we ook heel veel over gepraat. En als je de stap dan eenmaal hebt gezet, denk je ‘had ik dat maar eerder gedaan’.

“De angst voor het loslaten is veel erger dan het loslaten zelf”

Sander

Outperformers & Digital Layers: Sander en Pascal hebben Digital Layers in de arm genomen om een identiteit voor Outperformers te creëren en een passende website te bouwen. Pascal: “Het voelde enorm spannend om vanuit niets iets op te gaan bouwen. Maar als je dan het resultaat van het logo en de website ziet, dan klopt het gewoon.”